Nya Subaru Outback får det högsta säkerhetsbetyget någonsin av Euro NCAP – Autotalo Jedi

Nya Subaru Outback får det högsta säkerhetsbetyget någonsin av Euro NCAP

Euro NCAP gav den nya Subaru Outback fem stjärnor och rekordpoäng för förarstöd och fotgängarsäkerhet.

Den helt nya Subaru Outback fick det högsta betyget – fem stjärnor – i Euro NCAP:s säkerhetstest 2021. Förarassistanssystemet EyeSight i den senaste generationen av Outback fick de högsta betygen från Euro NCAP för förarassistans (95 %) och fotgängarsäkerhet (84 %) efter de skärpta teststandarderna för 2020. Outback fick också det högsta betyget för barnsäkerhet i kategorin stora familjebilar (89 %). Outback fick bra resultat i alla fyra testkategorier.

Toppresultatet återspeglar Subarus ambitioner och rykte som världens säkraste biltillverkare. Den helt nya Outback är Subarus första modell som är utrustad med den fjärde generationen av förarassistanssystemet EyeSight. Systemet bygger på ett främre stereokamerasystem som läser och tolkar trafiksituationer och vid behov varnar föraren eller stannar bilen för att undvika olyckor.

Jämfört med föregående generation har EyeSight nästan fördubblat synfältet. Systemet övervakar trafiksituationer från ett längre avstånd och har ett betydligt större synfält framför bilen. Samtidigt har EyeSight kompletterats med radarer som övervakar trafiksituationen på sidorna och baksidan av bilen.

Det utökade synfältet gör också att EyeSight kan upptäcka vilda djur från sidan och lättare trafik som cyklister och mopedister mer effektivt. Systemet bromsar också automatiskt vid högre hastigheter om det behövs.

Med EyeSight undviker Outback automatiskt ett hinder om det inte finns någon trafik i det parallella körfältet och en kollision inte kan undvikas på annat sätt. Den omdesignade EyeSight har också en filhållningsassistent som hjälper bilen att hålla sig i mitten av körfältet. Tillsammans med adaptiv farthållare kan systemet också automatiskt följa det framförvarande fordonet på kurviga vägar.

EyeSight har dessutom en signalspaningsfunktion som gör att du automatiskt kan justera bilens hastighet i enlighet med hastighetsbegränsningen eller öka den med 10 % om det behövs. Du kan också ställa in en högsta hastighet för systemet.

Andra säkerhetsfunktioner i Outback som bidrog till de goda Euro NCAP-resultaten är en infraröd kamera med ansiktsigenkänningsteknik som övervakar förarens ögonrörelser och varnar med en akustisk och visuell varning om koncentrationen avtar eller om föraren riskerar att somna. Fem olika användare kan sparas i systemet. Kameran känner av den person som sitter i förarsätet och justerar automatiskt sidospeglarna och luftkonditioneringen till den önskade positionen för varje förare. Nya Outback har också automatisk bromsning vid backning, vilket gör att du slipper onödiga skador på plåten på parkeringsplatser.

När det gäller passiv säkerhet – i fall där en kollision inte kan undvikas – är den nya Outback baserad på Subarus Subaru Global Platform (SGP) plattform, med dubbelt så hög vridstyvhet som sin föregångare och 40 procent bättre krockskydd än den föregående modellen.

Rulla till toppen